Pengalaman Menjalani Ujian Sigmoidoscopy

Assalamualaikum wbt.

Harini saya ingin berkongsi pengalaman saya menjalani prosedur Sigmoidoscopy.

Haaa.. Apakah sigmoidoscopy ini? Apa kaitan dengan breast cancer?

Untuk makluman, saya telah menjalani ujian sigmoidoscopy ini pada 10 April 2015. Tahun lepas punya cerita tahun ni baru nak share ye. HuHu..

Sigmoidoscopy yang merupakan ujian diagnostik yang dijalankan oleh doktor untuk mengesan masalah di dalam kolon yang lebih rendah (berhampiran rektum). Alat yang dipanggil sigmoidoscope tiub dengan kamera kecil, digunakan untuk melihat bahagian kolon tersebut. Ujian ini boleh digunakan untuk mengesan tanda-tanda kanser usus besar.

Ok, sebelum diarahkan membuat ujian tersebut, saya pernah mengalami bleeding semasa membuang air besar. Keluar fresh blood. Merah. Dalam kadar yang agak banyak. Macam rasa nak pitam masa tu. Memang sangat takut. Tapi, bleeding ini berlaku sekali sahaja. Jadi saya pun mengadulah kepada doktor di Klinik Onkologi. Doktor agak saya menghidap hemorrhoid. Apa tu? Buasirla. HuHu..

Doktor pun check. Tapi tak jumpa apa-apa. Clean and clear. Cuma kene marah dengan doktor. Sepatutnya masa bleeding tu terus datang ke Kecemasan hospital. Tapi saya pergi Klinik Onkologi minta diawalkan janjitemu. Saya jumpa doktor dalam seminggu selepas kejadian tu.  Jadi bila tak jumpa apa-apa tu, doktor pun kalut call Klinik Surgery Colorectal. Sambil-sambil dia call tu dia membebel la kat saya. Sebab doktor kat Surgery Colorectal tu tak jawab call tengah busy. Dapat je, terus dia tulis memo dan arahkan saya ke klinik tersebut.

Jadi di Klinik Surgeri Colorectal, doktor mencadangkan saya untuk membuat ujian sigmoidoscopy. Waktu ini, first time saya dengar ujian ini. Disebabkan aduan saya tu bleeding dengan fresh blood, so jangkaan something yang berlaku adalah di sekitar rektum. Bukan terus buat ye. Kena dapatkan tarikh appointment dulu.

Ujian saya dijadualkan sebelah petang. Jadi pagi tu kene berpuasa. Hanya boleh sarapan roti dan teh ‘o’ sahaja (light breakfast). Yela, nak cek usus besarkan. Kot ada makanan dalam tu, makin susahla doktor nak kenalpasti. Dah kena puasa belum tentu makanan semua hadam. Makanan malam tadi lagi kot tak hadam. Justeru itu, nurse bagi ubat untuk lawas. Kena masukkan cecair melalui saluran najis kita. Kena masukkan semasa di tandas. Kalau tak.. Haa.. Lepas je masukkan ubat tu terus ‘cherry berry’ (diarrhea). Memang kena keluarkan semua yang ada dalam usus besar. Nak pitam rasanya masa tu. Tapi kena kuatkan semangat sebab rasa macam tu tak lama pun (10 minit je kot). HuHU.

Selepas itu, prosedur pun bermula. Buat dalam dalm keadaan sedar ye. Nak masukkan camera ni. Sepanjang 30cm. Whoaaa!!! Tukar baju yang disediakan dulu. Kemudian kena baring mengiring ke kiri, rapatkan lutut ke dada dan… Bermulalah episod 30cm ke dalam kolon,rektum,area usus besar. Rasa apa? Awal-awal ok. Tapi makin ke dalam rasa senak. Perut mula tak selesa. Kembung macam masuk angin.  Waktu tu saya bagitau kat doktor, saya tak boleh teruskan dengan yang lebih panjang lagi. So, doktor stop.

Hasil daripada camera tu memang doktor bagitau selepas tu. Alhamdulillah tiada apa yang mencurigakan. Doktor kata mungkin masa bleeding tu usus tu luka. Disebabkan mereka worried about having colon cancer.  Yela, pernah ada cancer, jadi apa-apa aduan kesihatan doktor mesti akan ambil tindakan lanjut. TAPI… disebabkan concern mereka itu, saya dicadangkan untuk buat ujian colonoscopy. Risau ada apa-apa di bahagian usus kecil pula.

sigmoidoscopy

Nanti saya ceritakan pengalaman menjalani ujian colonoscopy pula ye.

Cuma masa balik dari ujian ni, saya terfikir mungkin usus terluka sebab saya makan pedas sebelum kejadian bleeding tu. Mungkinla..

Terima kasih sudi baca. Semoga bermanfaat kepada yang bakal menjalani ujian ini.

Advertisements

Oktober Pink

image

Oktober kembali lagi! Yeay! Dan dah last day in October pun. Hihihi..

Seperti biasa Oktober adalah bulan bagi Kempen Kesedaran Kanser Payudara Sedunia. Tak sempat pun nak berkempen melalui blog ni. Cuma suka diingatkan lakukan pemeriksaan sendiri payudara dan perhatikan jika ada tanda-tanda yang tidak normal.

Kalau ada?
1. Pergi ke hospital untuk pemeriksaan lanjut. Doktor akan set kan tarikh dan masa untuk sesi ultrasound.

2. Sekiranya nampak seperti kanser, doktor akan lakukan biopsy. Breast terbabit akan dibius setempat. Doktor akan gunakan jarum besar (apetah namanya) dan akan tarik sedikit sample untuk diuji. Proses ini dinamakan Ultrasound-Guided Biopsy.

3. Keputusan makmal akan menentukan samada sample tersebut malignancy atau benign. Jika malignancy, ketahuilah itu adalah kanser. Jika benign, itu bukan kanser. Ketumbuhan biasa.

Saya teruskan sekiranya result positif kanser.

4. Jika kanser, doktor sedaya upaya menerangkan kat kita dengan cara paling terbaik. Masa saya dulu doktor siap bagi MC selama 4 hari untuk tempoh bertenang dan minta datang keesokkan hari bersama family untuk bincang proses rawatan.

Saya teruskan lagi bagi yang memilih rawatan hospital.

5. Next pilih tarikh pembedahan. Buku booking besar. Ramai rupanya tunggu turn. Kalau ikut doktor, lagi cepat lagi bagus.

6. Selesai pembedahan, ketulan tumor diuji lagi untuk memastikan kriteria kanser bagi menentukan jenis rawatan seterusnya.

7. Biasanya rawatan seterusnya adalah kemoterapi. Rawatan lain seperti terapi hormon dan lain-lain saya tak pasti ye.

8. Radioterapi.

9. Jaga makan dan bersenam.

10. Terus menghargai kehidupan dan kesihatan diri.

Sekian, Keep Calm and Fight On!

image

pengalaMan MaMMograM

Assalamualaikum WBT. Hai!!!

Kali ni saya nak berkongsi pengalaman saya menjalani ujian mammogram. Sepatutnya pada 08.08.2014 saya perlu jalani ujian mammogram. Tetapi rupanya telah ditukar kepada ujian ultrasound.  Kalau ikutkan surgeon yang cute memang suruh saya buat mammogram, malangnya beliau dah pindah hospital! Sob..Sob.. T_T. Maka ada perubahanlah pada arahan kepada radiologi.

Mammogram ni bagi saya sakit. Tapi sakit hanya pada ketika itu sahaja. Bukanlah sakit meleret-leret sampai membolehkan dapat MC. Sebab itu bila dah sampai tarikh temujanji, fizikal mental dah bersiap sedia. Saya dah rasa pengalaman ni sebelum pembedahan. Tapi bila dah tukar baju, masuk bilik diorang suruh saya baring. Terpinga-pinga gaklah. Saya tanya, buat ultrasound ke? Bukan mammo? Katanya ada perubahan pada borang. Seseorang telah batalkan ujian mmogram saya dan diganti dengan ultrasound. Prof siap tunjuk borang tu kat saya untuk meyakinkan saya. Hurmm.. Ok. Caya. (sebelum tu Prof minta maaf sebab buat saya tunggu lama. katanya awak punya ultrasound, so awak last. bagi yang buat mammo dulu. cet)

Lagila saya suka sebab ultrasound ni tak sakit pun. Pakai gel pastu scan tengok je kat pc. Prof akan tengok sambil berbincang dengan jururadiologinya. Sempat juga pesan kat saya jangan amek port sangat perbincangan diorg tu. Sebab tu hanya hipotesis awal saje. Tapi tetap risau wehhh.. Ok, selesai, Prof bagitau saya result. Alhamdulillah, tiada penampakan suspek dalam filem itu. Lega. Tapi, Prof menyarankan agar saya buat mammogram juga. Huk aloh! Sebab dah ada cancer history. Mihmihmih..

Ok. Saya setuju. Prof pun mintakla radiologist buatkan mammogram untuk saya. Memandangkan saya yang terakhir tepat pada jam 5.00 petang pulak tu, radiologist bagitau mesin dah off. Hurmmm ok. Balikla ni ye. Dengan janji, masa jumpa doktor di breast clinic minta doktor isikan 1 lagi borang untuk saya buat mammogram.

*****

13.08.2014 temujanji dengan breast clinic. Saya pun amek peluang tanya kat doktor, nape tukar saya punya ujian dari mamogram kepada ultrasound? Kan mammogram lebih accurate untuk detect cancer.. (terus tuduh  doktor tu. haha). Beliau pun explainla nape. Katanya gini;

“Umur di bawah 40 tahun tak sesuai untuk jalani ujian mammogram kerana dense tissue in breast lebih banyak compared to ladies in 40 and above. Dense tissue and breast cancer akan appear dengan white color. Sama. Susah nak beza. Manakala umur lebih 40 tahun, fat tissue in breast yang banyak. So, tak efektifla kalau guna mammogram untuk yang berumur di bawah 40 tahun.”

Ok. Paham. Tak semestinya mammogram adalah cara yang tepat untuk detect cancer. Tapi saya sampaikanlah pesan Prof kat radiologi tu yang dia cadangkan saya untuk buat ujian mammogram juga. Bertelagah jugakla dengan doktor tu. Tapi profesionalnya, beliau cuba dapatkan pandangan rakan-rakan lain. Nasib ada doktor seangkatan surgeon cute tu masih ada. Beliau sependapat dengan prof sebab my dense tissue dengan fat tissue sama banyak. (gemok kannnn.. ada fat tissue). So, doktor tu bertungkus lumuslah mendapatkan tarikh temujanji untuk saya buat ujian mammogram.  Alhamdulillah dapatlah tarikh sebelum temujanji dengan oncologist pula. Haa, doktor kat klinik onko pun memang nak tengok result mammogram. Sudahnya dapatlah tarikh beserta tarikh ujian pada tahun depan juga. (means, tiap-tiap tahunlah kene buat ujian mammogram ni).

*****

Akhirnya pada 20.08.2014 saya pun buatla ujian mammogram. Nak kena cerita detail ke eh? Takyahlaaa. Boleh google sendiri gambar. Memang menjerit gak. Walaupun tak sampai 5 minit, tapi… hurm…. Radiographer siap pesan, kalau gerak-gerakkan badan nanti gambar tak cantik, kene buat balik. So, nak tak nak, bertahanlah sikit sakit tu.

Result pada 21.08.2014 saya dapat di klinik onkologi. Doktor  explain, tiada apa-apa yang mencurigakan. Alhamdulillah. Walaupun dalam bulan Ogos 2014 ni, 4 kali saya perlu ke hospital, tapi saya agak puas hati. Dapat buat dua ujian.. Ultrasound dan Mammogram. Walaupun begitu, kedua-dua ujian ini hanya untuk mengesan cancer bukan untuk menghalang pertumbuhan cancer. Masih perlu buat breast self examnination. Masih perlu jaga makan, bersenam.

Nasihat saya, kepada siapa-siapa yang sakit, jangan malu untuk bertanya. Lagi-lagi pesakit cancer ni banyak department yang jaga. Pendapat mereka pun berbeza-beza. Dapatkan nasihat dari yang pakar dan cari ilmu. InsyaAllah, ini usaha untuk sembuh. Mudah-mudahan Allah redha dan perkenankan.

DSC_1571

Apa Yang Boleh Dimakan

“Makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang berlebih-lebihan” (Al-A’raf, 7:31)

Sewaktu saya didiagnos breast cancer antara langkah yang diambil adalah dengan berjaga-jaga tentang makanan. Dengan harapan kanser itu boleh mengecil dan hilang. Orang kata jangan makan seafood. Orang kata makanlah durian belanda. Orang kata makanlah terung rembang a.k.a terung pipit. Orang kata jangan makan nasi sebelum jam 12.00 tengahari. Tindakan spontan kita apabila mendapat tahu diri sedang sakit, memang kita akan fokus tentang soal makan. Tak kiralah sakit apa sekalipun. Tapi tu namanya dah terhantuk baru terngadah. Sepatutnya sejak azali lagi  kita perlu mengamalkan pemakanan yang sihat, seimbang dan berkhasiat.

Saya tidak pasti sejauh mana corak pemakanan mempengaruhi penyakit kanser ini. Sebelum saya didiagnos kanser, saya adalah seorang pemakan tegar. Saya suka mencuba kepelbagaian makanan di Malaysia. Al-maklumlah, asal nak promote Malaysia je mesti makanan yang jadi duta pelancongan. Makanan berlemak, pedas, manis dan yang sedap-sedapla antara yang menjadi pilihan. Sayur dan buah makan gak. Tapi kalau dah order chicken chop mana datang ada sayurnya apetah lagi kalau makan cheesecake. Pastu tak bersenam pulak tu. Boleh imagine la camna gemuknya kan… Mengikut bacaan saya, lemak yang terkumpul menggalakkan estrogen dan menjadi penyumbang ke arah kanser payudara. Disebabkan itu, mereka yang obesiti berpotensi mendapat kanser. Saya obes? Hurmm.. Hampir obes.

Selepas saya selamat menjalani pembedahan, saya mula mencari makanan anti-kanser. Saya bersyukur kerana dihadirkan dengan orang sekeliling yang cuba  bantu untuk saya pulih. Saya dihadiahkan dengan biji aprikot, double stemcell, air zamzam dan madu lebah. Saya makan. Saya suka biji aprikot sebab buatkan kulit saya agak cantik. Tapi kepahitannya meninggalkan kenangan pahit.

Dari sumber bacaan saya (yang boleh diterima logik akal), cancer survivor patut menghindari makanan (penggalak kanser) seperti berikut:-

1) Gula, Garam dan MSG – saya memilih gula perang.

2) Makanan yang berkanji seperti nasi putih, roti, mi (karbohidrat yang kemudian bertukar menjadi gula) – saya memilih untuk makan beras perang.

3) Daging dari haiwan yang diternak. – saya memilih untuk makan ikan atau seafood. Cuma tak berapa suka seafood, lebih suka ikan.

4) Susu dan produk tenusu. Cheese cake meleleh memang tak dapat nak layanla.

(sumber: buku Kanser Payudara Teman ke Akhir Hayat. Boleh dapatkan di pasaran)

 

Tipulah kalau saya kata saya tak makan semua di atas ni. Saya boleh elak makanan ini ketika di rumah. Ketika bekerja atau travel di luar, agak susah disamping ianya memerlukan disiplin diri yang tinggi. Kalau teringin sangat sangat sangat, saya akan makan juga dalam kuantiti yang kecil.

 

Sebagai cancer survivor, kita digalakkan untuk lebihkan sayuran dan buah-buahan dan kalau dapat, dimakan mentah lagi bagus. Kadang-kadang muak, so dipelbagaikanlah sebagai jus. Pun sedap. Bila tak dapat sayur, saya minum air klorofil. Beli kat cosway. Kita amat digalakkan untuk makan makan yang mempunyai kadar anti-oksida yang tinggi.

 

antioxidants food

 

Kadang-kadang saya pun alpa. Makan je ikut sedap tekak. Nafsu sebenarnya tu. Bukan tekak. Tapi bila teringat yang diri ini adalah cancer survivor, cepatlah tinggalkan makanan yang kelazatannya sementara. Kalau betul-betul pantang, memang boleh slim riverla badan ni. Hehe.

 

*ini adalah penceritaan pengalaman saya dan rujukan bacaan saya sahaja.  lain orang, lainlah kepantangannya. semoga usaha untuk menghindari cancer ini berjaya dengan izin Allah. peace.

 

fnv

Menjadi Pesakit Yang Berilmu

Alhamdulillah, berkesempatan juga nak post entry terbaru. Kesibukan kerja membataskan ruang dan waktu untuk menaip di blog ini.

Dari Anas bin Malik r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Menuntut ilmu adalah satu fardu yang wajib atas tiap-tiap seorang Islam.” 

Huraiannya:
Oleh kerana sesuatu pekerjaan dari yang sekecil-kecilnya hingga yang sebesar-besarnya tidak dapat dilakukan dengan teratur dan sempurna melainkan dengan ilmu pengetahuan yang berkenaan dengannya, maka nyatalah wajibnya seseorang mempelajari hukum dan peraturan Islam bagi apa sahaja perkara yang hendak dilakukannya sebagai wajib fardu ain.

Saya copy and paste hadis ni daripada http://www.islamgrid.gov.my/hadith/detailed.php?id=7

Saya ingin kaitkan dengan ilmu sebagai seorang pesakit kanser. Once, kita dah didiagnos dengan apa-apa penyakit atau kita mengalami simptom-simptom terhadap sesuatu penyakit, pastinya kita mendapatkan maklumat awal berkaitan penyakit kita. Betul tak? Ok, zaman sekarang lebih mudah, ada jaringan internet yang menyediakan kemudahan maklumat semudah mudah.com.

Mencari ilmu terutama bagi pesakit kanser adalah amat penting dalam proses penyembuhan atau rawatan supaya kita mampu berdepan dengan realiti dan mampu bersuara apabila berdepan dengan doktor. Carian maklumat ini bukan hanya tertumpu pada internet semata-mata, sedangkan banyak sumber yang boleh menjadi bahan rujukan seperti buku, pengalaman survivor atau orang disekeliling, media massa, elektronik dan pelbagai lagi. Kita yang perlu menentukan luasnya gerbang ilmu yang ingin kita langkah ke dalamnya.

Saya menggunakan pelbagai sumber untuk mengetahui keadaan penyakit saya. Masih cetek lagi. Masih perlu mencari lagi. Saya akui sumber ilmu terbesar saya adalah internet. Sangat mudah. Tapi awas. Pastikan carian kita betul dan gunakanlah akal yang waras untuk menimbang segala yang dipaparkan. Jika taip sahaja “kanser payudara” bersusunlah blog-blog dan website yang berkaitan. Yang paling saya risau adalah berhadapan dengan iklan-iklan ubat, supplement, petua dan lain-lain lagi.  Saya risau yang saya akan terpengaruh dengan teknik rawatan yang mereka tawarkan.

Buat masa ni saya suka untuk share buku yang saya beli daripada  seorang doktor yang juga survivor. Sangat membantu dan mudah difahami. Saya syorkan kepada pesakit breast cancer agar memiliki buku ini untuk dijadikan panduan dan rujukan.  Boleh dapatkan buku di http://selfprescription.blogspot.com/2012/01/beli-buku-dari-penulis.html

Buku bertajuk "Kanser Payu Dara Teman Ke Akhir Hayat"

Buku bertajuk “Kanser Payu Dara Teman Ke Akhir Hayat”

Selain itu, saya turut memiliki sebuah buku yang bertajuk “Perubatan Al-Quran Rawatan Kanser” karya Tuan Haji Lokman Abdul Hamid.  Buku ini mengandungi maklumat am tentang penyakit kanser dan juga penglaman bagaimana pesakit cancer mampu bertahan dengan amalan-amalan kerohanian yang sangat dituntut oleh Islam.

Buku bertajuk "perubatan Al-Quran Rawatan Kanser"

Buku bertajuk “perubatan Al-Quran Rawatan Kanser”

Saya amat berharap kepada pesakit kanser di luar sana yang sedang mencari-cari maklumat teruskan mencari dan buatlah pertimbangan sewajarnya dalam membuat sebarang penilaian tentang informasi yang anda perolehi. Rujuklah kepada pakar yang benar-benar pakar.

Ubi Bit Beat Cancer

Memandangkan post by phone, so ringkas je la ye. Saya telah membuat beberapa jus antikanser. Dan saya nak berkongsi jus daripada ubi bit. Meghah makngah!

Bahan-bahan:-
1. Sebiji Ubi Bit
2. Sebiji Epal Hijau
3. Sebatang Carrot
4. Air 300ml
5. Jus Oren 15ml

Blender kesemua bahan di atas. Siap!

Jangan letak gula ye (lagipun dah naik harga. Elok juge). Nanti saya akan share makanan penggalak kanser, antaranya GULA PASIR refined sugar.

Breast Cancer Assessment

Sejak berjinak-jinak dengan WebMD, saya terjumpa sesuatu yang berguna untuk pesakit-pesakit Breast Cancer.

http://www.webmd.com/breast-cancer/breast-cancer-health-check/default.htm

Boleh klik di link di atas untuk cuba sendiri. Hanya ambil masa cuma 10 minit sahaja. Tetapi penilaian ini tidak dilengkapi dengan nasihat perubatan. Cuma selepas menjawab beberapa soalan, kita dapat mengetahui pilihan rawatan bagi setiap peringkat kanser. Selain itu, dapat mengetahui maklumat tentang apa yang kita jangka daripada rawatan yang telah atau akan diterima. Dan juga ada sedikit tips bagaimana untuk menghadapi diagnos penyakit.

Bolehlah cuba. Untuk kita-kita aje!

By the way, i’ve found that WebMD is very useful for everyone.

🙂