Oktober Pink

image

Oktober kembali lagi! Yeay! Dan dah last day in October pun. Hihihi..

Seperti biasa Oktober adalah bulan bagi Kempen Kesedaran Kanser Payudara Sedunia. Tak sempat pun nak berkempen melalui blog ni. Cuma suka diingatkan lakukan pemeriksaan sendiri payudara dan perhatikan jika ada tanda-tanda yang tidak normal.

Kalau ada?
1. Pergi ke hospital untuk pemeriksaan lanjut. Doktor akan set kan tarikh dan masa untuk sesi ultrasound.

2. Sekiranya nampak seperti kanser, doktor akan lakukan biopsy. Breast terbabit akan dibius setempat. Doktor akan gunakan jarum besar (apetah namanya) dan akan tarik sedikit sample untuk diuji. Proses ini dinamakan Ultrasound-Guided Biopsy.

3. Keputusan makmal akan menentukan samada sample tersebut malignancy atau benign. Jika malignancy, ketahuilah itu adalah kanser. Jika benign, itu bukan kanser. Ketumbuhan biasa.

Saya teruskan sekiranya result positif kanser.

4. Jika kanser, doktor sedaya upaya menerangkan kat kita dengan cara paling terbaik. Masa saya dulu doktor siap bagi MC selama 4 hari untuk tempoh bertenang dan minta datang keesokkan hari bersama family untuk bincang proses rawatan.

Saya teruskan lagi bagi yang memilih rawatan hospital.

5. Next pilih tarikh pembedahan. Buku booking besar. Ramai rupanya tunggu turn. Kalau ikut doktor, lagi cepat lagi bagus.

6. Selesai pembedahan, ketulan tumor diuji lagi untuk memastikan kriteria kanser bagi menentukan jenis rawatan seterusnya.

7. Biasanya rawatan seterusnya adalah kemoterapi. Rawatan lain seperti terapi hormon dan lain-lain saya tak pasti ye.

8. Radioterapi.

9. Jaga makan dan bersenam.

10. Terus menghargai kehidupan dan kesihatan diri.

Sekian, Keep Calm and Fight On!

image