Hari Kanser Sedunia 2017

Assalamualaikum wbt

Saya baru tahu hari ini 04 Februari 2017 adalah hari kanser sedunia selepas membaca posting dari pemandiri kanser yang saya kagumi Dr Hasanah Che Ismail di facebook beliau.

Saya pemandiri kanser payudara dan ibu saya pemandiri kanser darah (leukemia CML throughout ALL) memanjatkan kesyukuran kepada Allah SWT kerana masih diberi peluang meneruskan kehidupan di samping keluarga tersayang. Semalam ibu saya bersara wajib pada usia beliau 60 tahun. Sepanjang menjalani rawatan, dua kali beliau memohon untuk bersara pilihan atas faktor kesihatan. Ding dong ding dong, bersara wajib juga akhirnya. Alhamdulillah.

Kepada pemandiri kanser di luar sana, selamat berjuang diucapkan. Berjuanglah di jalan yang benar. Benar kita ada pilihan tetapi buatlah pilihan yang bijak. Fikirkan orang yang tersayang, yang penuh harapan mengharapkan keajaiban akan kesembuhan kita semua.

Kepada yang lain, peliharalah nikmat kesihatan yang diberikan. Jaga kesihatan sebaik mungkin.

Selamat Hari Kanser Sedunia.

Wassalam.

Tahun Baru 2017

Assalamualaikum w.b.t

Selamat tahun baru semua! Post pertama untuk tahun ini. Semakin lama semakin tak aktif untuk mengarang di blog ini. Terima kasih kepada yang sudi menjengah blog ini.

Alhamdulillah, masih berespirasi, berkumuh secara semulajadi. Masih diberikan peluang untuk merasa nikmat sihat dan kehidupan. Pada 17 Januari 2017 (cantik tarikh ni), genapla 4 tahun saya survive sebagai pesakit breast cancer. Bila baca semula posting saya di sini, tidak banyak yang saya kongsikan. Rasanya ada beberapa pengalaman yang perlu saya kongsikan, contohnya pengalaman chemo brain, pengalaman menjalani ujian colonoscopy, pengalaman menjalani ujian ct scan, pengalaman menjalani ujian bone scan dan beberapa perkara lain lagi. InsyaAllah saya akan cuba kongsikan dengan anda semua sekiranya berkelapangan.

Sepanjang tahun 2016, banyak perkara yang berlaku dalam kehidupan saya. Kalau berkaitan dengan penyakit saya, saya telah menjalani ujian ct scan dan juga bone scan. Iaitu tahun ketiga selepas diagnose BC. Saya akan kongsi persediaan dan pengalaman untuk menjalani kedua-dua ujian tersebut di entry yang lain. InsyaAllah.

Kepada mereka yang baru didiagnos cancer, didoakan supaya anda semua terus berusaha, terus positif dan laluinya dengan tenang. Saya syorkan kepada pesakit baru atau caretaker untuk join group di facebook https://www.facebook.com/groups/cancersurvivorsmalaysia/ . Banyak manfaat yang anda boleh perolehi menerusi group tersebut.

Akhir kata, didoakan semoga perkara yang baik-baik hadir dalam kehidupan kita semua.

xoxo

Pengalaman Menjalani Ujian Sigmoidoscopy

Assalamualaikum wbt.

Harini saya ingin berkongsi pengalaman saya menjalani prosedur Sigmoidoscopy.

Haaa.. Apakah sigmoidoscopy ini? Apa kaitan dengan breast cancer?

Untuk makluman, saya telah menjalani ujian sigmoidoscopy ini pada 10 April 2015. Tahun lepas punya cerita tahun ni baru nak share ye. HuHu..

Sigmoidoscopy yang merupakan ujian diagnostik yang dijalankan oleh doktor untuk mengesan masalah di dalam kolon yang lebih rendah (berhampiran rektum). Alat yang dipanggil sigmoidoscope tiub dengan kamera kecil, digunakan untuk melihat bahagian kolon tersebut. Ujian ini boleh digunakan untuk mengesan tanda-tanda kanser usus besar.

Ok, sebelum diarahkan membuat ujian tersebut, saya pernah mengalami bleeding semasa membuang air besar. Keluar fresh blood. Merah. Dalam kadar yang agak banyak. Macam rasa nak pitam masa tu. Memang sangat takut. Tapi, bleeding ini berlaku sekali sahaja. Jadi saya pun mengadulah kepada doktor di Klinik Onkologi. Doktor agak saya menghidap hemorrhoid. Apa tu? Buasirla. HuHu..

Doktor pun check. Tapi tak jumpa apa-apa. Clean and clear. Cuma kene marah dengan doktor. Sepatutnya masa bleeding tu terus datang ke Kecemasan hospital. Tapi saya pergi Klinik Onkologi minta diawalkan janjitemu. Saya jumpa doktor dalam seminggu selepas kejadian tu.  Jadi bila tak jumpa apa-apa tu, doktor pun kalut call Klinik Surgery Colorectal. Sambil-sambil dia call tu dia membebel la kat saya. Sebab doktor kat Surgery Colorectal tu tak jawab call tengah busy. Dapat je, terus dia tulis memo dan arahkan saya ke klinik tersebut.

Jadi di Klinik Surgeri Colorectal, doktor mencadangkan saya untuk membuat ujian sigmoidoscopy. Waktu ini, first time saya dengar ujian ini. Disebabkan aduan saya tu bleeding dengan fresh blood, so jangkaan something yang berlaku adalah di sekitar rektum. Bukan terus buat ye. Kena dapatkan tarikh appointment dulu.

Ujian saya dijadualkan sebelah petang. Jadi pagi tu kene berpuasa. Hanya boleh sarapan roti dan teh ‘o’ sahaja (light breakfast). Yela, nak cek usus besarkan. Kot ada makanan dalam tu, makin susahla doktor nak kenalpasti. Dah kena puasa belum tentu makanan semua hadam. Makanan malam tadi lagi kot tak hadam. Justeru itu, nurse bagi ubat untuk lawas. Kena masukkan cecair melalui saluran najis kita. Kena masukkan semasa di tandas. Kalau tak.. Haa.. Lepas je masukkan ubat tu terus ‘cherry berry’ (diarrhea). Memang kena keluarkan semua yang ada dalam usus besar. Nak pitam rasanya masa tu. Tapi kena kuatkan semangat sebab rasa macam tu tak lama pun (10 minit je kot). HuHU.

Selepas itu, prosedur pun bermula. Buat dalam dalm keadaan sedar ye. Nak masukkan camera ni. Sepanjang 30cm. Whoaaa!!! Tukar baju yang disediakan dulu. Kemudian kena baring mengiring ke kiri, rapatkan lutut ke dada dan… Bermulalah episod 30cm ke dalam kolon,rektum,area usus besar. Rasa apa? Awal-awal ok. Tapi makin ke dalam rasa senak. Perut mula tak selesa. Kembung macam masuk angin.  Waktu tu saya bagitau kat doktor, saya tak boleh teruskan dengan yang lebih panjang lagi. So, doktor stop.

Hasil daripada camera tu memang doktor bagitau selepas tu. Alhamdulillah tiada apa yang mencurigakan. Doktor kata mungkin masa bleeding tu usus tu luka. Disebabkan mereka worried about having colon cancer.  Yela, pernah ada cancer, jadi apa-apa aduan kesihatan doktor mesti akan ambil tindakan lanjut. TAPI… disebabkan concern mereka itu, saya dicadangkan untuk buat ujian colonoscopy. Risau ada apa-apa di bahagian usus kecil pula.

sigmoidoscopy

Nanti saya ceritakan pengalaman menjalani ujian colonoscopy pula ye.

Cuma masa balik dari ujian ni, saya terfikir mungkin usus terluka sebab saya makan pedas sebelum kejadian bleeding tu. Mungkinla..

Terima kasih sudi baca. Semoga bermanfaat kepada yang bakal menjalani ujian ini.

4 Disember 2012

Assalamualaikum WBT

Lama sungguh tidak menaip. Alhamdulillah, tarikh 4 Disember 2015 pada hari ini mengingatkan saya kepada tarikh saya didiagnos Kanser Payudara oleh Dr.Sudha dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang.

Saya berseorangan ketika itu. Semasa berdepan dengan doktor, saya tiada reaksi. Tapi jelas di wajahnya rasa kesal untuk memberitahu saya berita itu. Beliau meminta saya untuk tenang dan terus berkata ianya boleh dirawat. Jangan takut. Jangan pergi jumpa bomoh. Mesti ikut rawatan hospital untuk sembuh.

Beliau memberikan saya 4 hari cuti sakit. Beliau menyuruh saya datang keesokkan harinya bersama mak untuk berbincang tarikh pembedahan. Saya cuma mampu memandang senarai panjang menunggu pembedahan di dinding bilik beliau. Ramai.

Saya pulang. Tetapi terus ke ofis. Dalam kereta baru menangis sepuasnya. Sampai di ofis, saya bagitau dua orang rakan sekerja yang rapat. Mereka pun turut menangis dengar berita tersebut.

Pulang dari kerja, saya bagitau mak. Mak diam. Tetapi tengah malam sewaktu saya tidur, saya dengar mak menangis. Sedih.

Tetapi itu 3 tahun yang dulu. Sehingga kini saya, keluarga dan rakan-rakan masih mampu ketawa bersama. Begitulah kehidupan. Tidak semestinya perlu sentiasa bergembira. Sesekali perlu bersedih. Muhasabah diri. Mencabar diri dan kehidupan.

My Blog Turned 2!

Assalamualaikum WBT.
Hari ini tahun ke-2 saya blogging. Dan ini adalah post pertama untuk tahun ni. Hai 2015! Agaknya lepas ni setahun sekali je kot update. Kikiki.

Semasa saya menaip untuk post ni, saya berada di Klinik Onkologi. Sementara menunggu giliran untuk chek up, saya merajinkanlah diri menaip.

Sebenarnya tarikh untuk check up lagi sebulan. Tapi saya terpaksa awalkan sebab rasa kesihatan agak sedikit terganggu. Saya pun mohonlah untuk diawalkan. Emosi pun agak terganggu kerana bimbang dengan kesihatan diri waktu ini. Macam-macam perkara yang bermain difikiran.

Untuk menghentikan semua ni, saya perlu berdepan dengan realiti. Jumpa doktor untuk pengesahan. Walaupun takut dengan hakikat yang negatif, i’ve to be realistic.

Semoga segalanya baik-baik sahaja. Dan segala yang saya fikirkan sekarang ni bukan satu kenyataan. Tapi lebih membimbangkan sekarang ni adalah berat yang semakin bertambah. Baru lepas timbang berat tadi. Haih.

Kepada rakan-rakan cancer survivor yang membaca blog ini, semoga terus tabah dalam mengharungi hari yang mendatang dan teruskan menjalani kehidupan dengan melakukan perkara yang natijahnya syurga insyaAllah.

image