BAGAIMANA KANSER DISAHKAN DAN DIRAWAT OLEH PAKAR KANSER

BAGAIMANA KANSER DISAHKAN DAN DIRAWAT OLEH PAKAR KANSER
Dato’ Dr.Mohd Rushdan Md Noor
Pakar Perunding Ginekologi Onkologi

Kemajuan teknologi rawatan kanser moden telah menyebabkan banyak jenis kanser yang dihidapi oleh manusia hari ini dapat dipulihkan. Merawat penyakit kanser memerlukan kepakaran tinggi kerana kanser adalah penyakit yang sangat kompleks dan tidak boleh dipandang ringan. Kanser yg berbeza memerlukan kaedah rawatan yg berbeza. Malahan adakalanya kanser yg dari jenis yg sama perlu dirawat dgn pendekatan yg berbeza ke atas org yg berbeza. Seorang yg berbeza walaupun menghidap kanser yg sama akan melalui fasa kehidupan dan tindakbalas yg berbeza. Inilah sebabnya penyakit kanser perlu dirawat oleh pakar kanser. Terdapat 7 langkah/peringkat yg perlu dilalui oleh seseorang pesakit kanser:

1. PENGESAHAN KANSER. Ini adalah peringkat yang paling penting. Hampir semua jenis kanser wajib disahkan melalui ujian biopsi/cubitan/sampel tisu dan pemeriksaan patologi oleh pakar patologi. Kepakaran di dlm bidang patologi juga terdiri dari beberapa cabang pengkhususan,contohnya jika kanser itu adalah kanser wanita, pakar patologi yg paling mahir dinamakan Gynae Pathologist. Kanser TIDAK boleh disahkan melalui ujian darah dan pengimejan. Ujian2 ini hanya membantu. Terdapat ramai org awam yg menyangka mereka menghidap kanser apabila mereka bertemu dgn pengamal perubatan alternatif utk mengesahkan kanser sedangkan mereka tidak melalui proses pengesahan yg betul. Jika mereka tidak melalui proses pengesahan spt yg disebutkan di atas, mereka bukan pesakit kanser.

2. MENENTUKAN PERINGKAT KANSER. Setelah kanser disahkan pesakit perlu pula menjalani ujian menentukan peringkat kanser. Pd umumnya peringkat kanser terbahagi kpd peringkat 1,2,3 dan 4. Di antara kaedah2 menentukan peringkat adalah ujian pengimejan (Ultrasound/CT scan/MRI/Pet scan dll) dan pembedahan. Ada juga kanser yg perlu ujian makmal patologi utk menentukan peringkat. Ujian darah juga dilakukan utk menentukan kesan kanser itu ke atas fungsi organ badan (darah, hati dan buah pinggang). Ujian darah utk tumour markers dilakukan utk mengesan bahan yg dihasilkan oleh kanser utk dijadikan petunjuk kpd tindakbalas kanser ke atas rawatan yg akan diberikan.

3. MENENTUKAN MATLAMAT RAWATAN KANSER. Melalui maklumat di atas, pakar kanser akan menentukan apakah matlamat rawatan yg hendak diberikan samada utk menyembuhkan kanser (“curative”) ataupun hanya utk tujuan mengurangkan gejala ataupun rawatan paliatif. Selalunya kanser yg berada pd peringkat 4 tidak akan dpt dipulihkan sepenuhnya jadi matlamat rawatannya adalah rawatan paliatif.

4. MENENTUKAN KAEDAH RAWATAN TERBAIK. Selepas melakukan 3 perkara di atas, pakar kanser akan berbincang dgn pakar2 lain utk menentukan kaedah rawatan yg terbaik. Terdapat 5 jenis rawatan kanser yg boleh diberikan iaitu rawatan pembedahan, rawatan kemoterapi, rawatan radioterapi, rawatan hormon, rawatan targeted terapi dan kombinasi rawatan2 yg tersebut. Jadi perbincangan tentang rawatan terbaik yg hendak disyorkan bukan sahaja ditentukan oleh pakar kanser yg merawat tetapi juga pakar2 lain yg mempunyai kepakaran khusus seperti pakar radioterapi (Radiation oncologist), pakar kemoterapi (Medical oncologist) dan kadangngkala pakar perubatan paliatif (Palliative care Physician).

5. KAUNSELING. Pakar Kanser akan memanggil pesakit dan keluarga utk menyampaikan berita dan maklumat lengkap mengenai kanser yg dihidapi. Sesi kaunseling akan dijalankan dan pesakit akan diberi peluang untuk membantu menentukan kaedah rawatan yg terbaik. Pada peringkat ini keputusan muktamat mengenai kaedah rawatan akan ditentukan dan tarikh utk memulakan rawatan akan diberikan.

6. MEMULAKAN RAWATAN. Setelah selesai 5 langkah di atas dan pesakit telah diterangkan tentang rawatan yg hendak diberikan barulah rawatan kanser dimulakan. Jika pembedahan digunakan utk merawat, maka spesimen yg dibedah keluar akan dihantar ke makmal patologi utk tujuan pemeriksaan terperinci oleh pakar patologi. Maklumat ini kemudian akan dimaklumkan kpd pakar kanser dan pakar kanser akan menentukan samada rawatan pembedahan tadi sudah mencukupi. Ada dlm kalangan pesakit didapati mempunyai risiko yg lebih tinggi utk mendapat kanser berulang dan mereka ini akan disyorkan utk rawatan lanjut samada radioterapi, kemoterapi, terapi hormon ataupun terapi targeted. Rawatan tambahan ini dikenali sebagai rawatan adjuvan.

7. LAWATAN SUSULAN DAN PEMANTAUAN. Lawatan susulan adalah sgt penting lebih2 lagi utk 2 tahun pertama kerana 80% daripada kes kanser berulang berlaku ketika 2 tahun pertama selepas rawatan. Semasa rawatan dan selepas selesai rawatan kanser, pesakit akan menjalani rawatan susulan, diberi tarikh temujanji dan pada setiap lawatan susulan mereka akan dipantau untuk mengesan jika berlaku kanser berulang. Kanser yg berbeza akan menjalani pemeriksaan dan penyiasatan yg berbeza semasa lawatan susulan. Pesakit akan dipantau utk selama sekurang2nya 10 tahun sebelum dpt disahkan sembuh sepenuhnya dpd kanser.

Begitulah terperincinya kaedah pengesahan dan rawatan kanser. Tidak ada jalan singkat sebelum pakar kanser membuat keputusan utk memilih kaedah rawatan yg terbaik kpd pesakit. Pakar kanser juga terdiri daripada banyak pengkhususan bergantung kepada jenis kanser yang dirawat, Pakar Kanser Ginekologi tidak boleh merawat penyakit kanser usus dan begitu juga sebaliknya. Jadi memilih pakar kanser yang betul adalah salah satu perkara penting yang perlu dilakukan oleh pesakit. Rawatannya pula adalah hasil daripada kerjasama ataupun “teamwork” yg melibatkan banyak kepakaran. Keberkesanan rawatan kanser bukan sahaja ditentukan oleh tanda2 hilangnya kanser tersebut, tetapi juga selama mana pesakit itu bebas daripada kanser dan jangkahayat mereka. Rawatan kanser dianggap kurang berkesan jika tempoh bebas daripada kanser itu singkat ataupun kanser itu tidak dpt dihapuskan sepenuhnya. Pesakit yg berbeza akan memberi tindakbalas berbeza walaupun menghidap jenis kanser yg sama. Jadi mereka tidak boleh membanding2kan rawatan kanser mereka dgn pesakit lain.

Dato’Dr.Mohd Rushdan Md. Noor
Pakar Perunding Ginekologi Onkologi
Hospital Sultanah Bahiyah

Seindah Takdir Cinta

Assalamualaikum WBT

Alhamdulillah, berkat limpah kurniaNya masih diberi peluang untuk bernafas di bumi ini. Hari ini 13 Ramadhan 1438. Saya mengucapkan Selamat Berpuasa kepada pembaca semua. Memang agak lama tidak menaip sebab saya bukanlah seorang yang pandai dalam bidang penulisan. Sekadar ingin berkongsi cerita berkaitan penyakit yang pernah singgah dalam hidup saya 4 tahun lepas dan kehidupan saya selepas itu. Tapi tajuk post kali ini drama sangat kannnn…

 

Untuk makluman, semasa diagnosed menghidap Breast Cancer Stage 2, saya berumur 26 tahun. Masih bujang ketika itu. Tidak memikirkan soal jodoh kerana apa yang lebih penting pada masa itu adalah untuk muhasabah diri kerana tidak tahu apa akan jadi dengan kehidupan saya. Saya pernah terfikir, sekalipun bertemu jodoh, saya sangat bimbang andai dikurniakan anak, adakah anak saya akan mewarisi penyakit ini. Memang sangat sakit untuk difikirkan. Cuma saya lupa, itu semua kerja Allah SWT. Itu semua takdir. Saya memikir perkara yang di luar batas kawalan saya sebagai hambaNya.

 

Semakin saya melangkah meneruskan kehidupan, semakin saya yakin dengan diri sendiri. Jika dulu rasa rendah diri sangat menghantui diri ini. Alhamdulillah, Allah SWT membuka ruang jodoh untuk saya. Mengenali seorang insan yang bersedia menerima keadaan saya. Tanggal 25 Februari 2017 saya menamatkan zaman bujang bersama insan yang saya sayangi. Sebelum saya membuka hati untuk menerima dia, saya bercerita tentang sejarah kesihatan saya dan berulang-ulang saya bertanya kesediaan dia untuk menerima. Takdir Allah itu indah. Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan? Allahuakbar.

 

Lalu saya teringat, semasa proses pendaftaran untuk masuk wad, seorang doktor bercerita dengan saya mengenai pesakitnya yang berkahwin dan mempunyai anak selepas menjalani kesemua rawatan. Pada waktu itu saya cuma tersenyum sebab kahwin bukan lagi menjadi matlamat saya pada waktu itu. Cuma bila dah kahwin ni teringat la balik. Huhu.. Saya nak throwback lagi, sewaktu berjumpa doktor onkologi untuk sesi pemeriksaan berkala pada tahun 2015:-

Doktor: Hai, awak sudah berkahwin ke?

Saya: Belum lagi doktor. Saya boleh kahwin ke? (padahal ketika itu sedang berkawan dengan si dia)

Doktor: Kenapa belum? Awak boleh kahwin (sambil tengok rekod kesihatan). Ok, awak sudah 3 tahun selesai kemoterapi. Should be ok. Takde problem.

Saya: Oooo.. *Senyum lebar je*

 

Lalu saya bertunang sehari sebelum menjalani bone scan (raya tahun 2016). Untuk makluman, selepas menjalani bone scan, kita tidak boleh dekat dengan orang-orang di sekeliling kita terutama bayi dan kanak-kanak kerana untuk ujian tersebut, kita telah diberi suntikan nuklear (maaf saya tidak ingat sangat proses untuk nuklear ini) yang hanya hilang selepas 24 jam (bila la saya nak bercerita tentang pengalaman bone scan). Mengambil risiko je saya ni.  Saya cuma duduk di bilik je untuk dikuarantinkan. Sedangkan banyak urusan perlu dilakukan. Huhu. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar sehingga ke majlis perkahwinan saya. Owh ya, saya request untuk buat bone scan selepas rasa sangat sakit di bahagian belakang (lower back). Alhamdulillah tiada apa yang buruk berlaku. Kesakitan itu hilang selepas saya pergi berurut.

 

Sebagai penutup, untuk berkahwin, sebagai manusia yang tidak sempurna ini saya memilih untuk tidak berahsia dengan pasangan berkaitan kesihatan kerana sekiranya saya berahsia saya tidak adil terhadap dia. Saya sangat bersyukur kerana dia menerima saya seadanya dengan baik. Thanks love! Dan kini saya sedang memikirkan menu apa nak dimasak untuk juadah buka puasa kami 😉

 

So, kepada cancer survivor di luar sana yakinkan diri untuk melangkah kehadapan. Just go with the flow ok! 🙂

 

Hari Kanser Sedunia 2017

Assalamualaikum wbt

Saya baru tahu hari ini 04 Februari 2017 adalah hari kanser sedunia selepas membaca posting dari pemandiri kanser yang saya kagumi Dr Hasanah Che Ismail di facebook beliau.

Saya pemandiri kanser payudara dan ibu saya pemandiri kanser darah (leukemia CML throughout ALL) memanjatkan kesyukuran kepada Allah SWT kerana masih diberi peluang meneruskan kehidupan di samping keluarga tersayang. Semalam ibu saya bersara wajib pada usia beliau 60 tahun. Sepanjang menjalani rawatan, dua kali beliau memohon untuk bersara pilihan atas faktor kesihatan. Ding dong ding dong, bersara wajib juga akhirnya. Alhamdulillah.

Kepada pemandiri kanser di luar sana, selamat berjuang diucapkan. Berjuanglah di jalan yang benar. Benar kita ada pilihan tetapi buatlah pilihan yang bijak. Fikirkan orang yang tersayang, yang penuh harapan mengharapkan keajaiban akan kesembuhan kita semua.

Kepada yang lain, peliharalah nikmat kesihatan yang diberikan. Jaga kesihatan sebaik mungkin.

Selamat Hari Kanser Sedunia.

Wassalam.

Tahun Baru 2017

Assalamualaikum w.b.t

Selamat tahun baru semua! Post pertama untuk tahun ini. Semakin lama semakin tak aktif untuk mengarang di blog ini. Terima kasih kepada yang sudi menjengah blog ini.

Alhamdulillah, masih berespirasi, berkumuh secara semulajadi. Masih diberikan peluang untuk merasa nikmat sihat dan kehidupan. Pada 17 Januari 2017 (cantik tarikh ni), genapla 4 tahun saya survive sebagai pesakit breast cancer. Bila baca semula posting saya di sini, tidak banyak yang saya kongsikan. Rasanya ada beberapa pengalaman yang perlu saya kongsikan, contohnya pengalaman chemo brain, pengalaman menjalani ujian colonoscopy, pengalaman menjalani ujian ct scan, pengalaman menjalani ujian bone scan dan beberapa perkara lain lagi. InsyaAllah saya akan cuba kongsikan dengan anda semua sekiranya berkelapangan.

Sepanjang tahun 2016, banyak perkara yang berlaku dalam kehidupan saya. Kalau berkaitan dengan penyakit saya, saya telah menjalani ujian ct scan dan juga bone scan. Iaitu tahun ketiga selepas diagnose BC. Saya akan kongsi persediaan dan pengalaman untuk menjalani kedua-dua ujian tersebut di entry yang lain. InsyaAllah.

Kepada mereka yang baru didiagnos cancer, didoakan supaya anda semua terus berusaha, terus positif dan laluinya dengan tenang. Saya syorkan kepada pesakit baru atau caretaker untuk join group di facebook https://www.facebook.com/groups/cancersurvivorsmalaysia/ . Banyak manfaat yang anda boleh perolehi menerusi group tersebut.

Akhir kata, didoakan semoga perkara yang baik-baik hadir dalam kehidupan kita semua.

xoxo

Pengalaman Menjalani Ujian Sigmoidoscopy

Assalamualaikum wbt.

Harini saya ingin berkongsi pengalaman saya menjalani prosedur Sigmoidoscopy.

Haaa.. Apakah sigmoidoscopy ini? Apa kaitan dengan breast cancer?

Untuk makluman, saya telah menjalani ujian sigmoidoscopy ini pada 10 April 2015. Tahun lepas punya cerita tahun ni baru nak share ye. HuHu..

Sigmoidoscopy yang merupakan ujian diagnostik yang dijalankan oleh doktor untuk mengesan masalah di dalam kolon yang lebih rendah (berhampiran rektum). Alat yang dipanggil sigmoidoscope tiub dengan kamera kecil, digunakan untuk melihat bahagian kolon tersebut. Ujian ini boleh digunakan untuk mengesan tanda-tanda kanser usus besar.

Ok, sebelum diarahkan membuat ujian tersebut, saya pernah mengalami bleeding semasa membuang air besar. Keluar fresh blood. Merah. Dalam kadar yang agak banyak. Macam rasa nak pitam masa tu. Memang sangat takut. Tapi, bleeding ini berlaku sekali sahaja. Jadi saya pun mengadulah kepada doktor di Klinik Onkologi. Doktor agak saya menghidap hemorrhoid. Apa tu? Buasirla. HuHu..

Doktor pun check. Tapi tak jumpa apa-apa. Clean and clear. Cuma kene marah dengan doktor. Sepatutnya masa bleeding tu terus datang ke Kecemasan hospital. Tapi saya pergi Klinik Onkologi minta diawalkan janjitemu. Saya jumpa doktor dalam seminggu selepas kejadian tu.  Jadi bila tak jumpa apa-apa tu, doktor pun kalut call Klinik Surgery Colorectal. Sambil-sambil dia call tu dia membebel la kat saya. Sebab doktor kat Surgery Colorectal tu tak jawab call tengah busy. Dapat je, terus dia tulis memo dan arahkan saya ke klinik tersebut.

Jadi di Klinik Surgeri Colorectal, doktor mencadangkan saya untuk membuat ujian sigmoidoscopy. Waktu ini, first time saya dengar ujian ini. Disebabkan aduan saya tu bleeding dengan fresh blood, so jangkaan something yang berlaku adalah di sekitar rektum. Bukan terus buat ye. Kena dapatkan tarikh appointment dulu.

Ujian saya dijadualkan sebelah petang. Jadi pagi tu kene berpuasa. Hanya boleh sarapan roti dan teh ‘o’ sahaja (light breakfast). Yela, nak cek usus besarkan. Kot ada makanan dalam tu, makin susahla doktor nak kenalpasti. Dah kena puasa belum tentu makanan semua hadam. Makanan malam tadi lagi kot tak hadam. Justeru itu, nurse bagi ubat untuk lawas. Kena masukkan cecair melalui saluran najis kita. Kena masukkan semasa di tandas. Kalau tak.. Haa.. Lepas je masukkan ubat tu terus ‘cherry berry’ (diarrhea). Memang kena keluarkan semua yang ada dalam usus besar. Nak pitam rasanya masa tu. Tapi kena kuatkan semangat sebab rasa macam tu tak lama pun (10 minit je kot). HuHU.

Selepas itu, prosedur pun bermula. Buat dalam dalm keadaan sedar ye. Nak masukkan camera ni. Sepanjang 30cm. Whoaaa!!! Tukar baju yang disediakan dulu. Kemudian kena baring mengiring ke kiri, rapatkan lutut ke dada dan… Bermulalah episod 30cm ke dalam kolon,rektum,area usus besar. Rasa apa? Awal-awal ok. Tapi makin ke dalam rasa senak. Perut mula tak selesa. Kembung macam masuk angin.  Waktu tu saya bagitau kat doktor, saya tak boleh teruskan dengan yang lebih panjang lagi. So, doktor stop.

Hasil daripada camera tu memang doktor bagitau selepas tu. Alhamdulillah tiada apa yang mencurigakan. Doktor kata mungkin masa bleeding tu usus tu luka. Disebabkan mereka worried about having colon cancer.  Yela, pernah ada cancer, jadi apa-apa aduan kesihatan doktor mesti akan ambil tindakan lanjut. TAPI… disebabkan concern mereka itu, saya dicadangkan untuk buat ujian colonoscopy. Risau ada apa-apa di bahagian usus kecil pula.

sigmoidoscopy

Nanti saya ceritakan pengalaman menjalani ujian colonoscopy pula ye.

Cuma masa balik dari ujian ni, saya terfikir mungkin usus terluka sebab saya makan pedas sebelum kejadian bleeding tu. Mungkinla..

Terima kasih sudi baca. Semoga bermanfaat kepada yang bakal menjalani ujian ini.

4 Disember 2012

Assalamualaikum WBT

Lama sungguh tidak menaip. Alhamdulillah, tarikh 4 Disember 2015 pada hari ini mengingatkan saya kepada tarikh saya didiagnos Kanser Payudara oleh Dr.Sudha dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang.

Saya berseorangan ketika itu. Semasa berdepan dengan doktor, saya tiada reaksi. Tapi jelas di wajahnya rasa kesal untuk memberitahu saya berita itu. Beliau meminta saya untuk tenang dan terus berkata ianya boleh dirawat. Jangan takut. Jangan pergi jumpa bomoh. Mesti ikut rawatan hospital untuk sembuh.

Beliau memberikan saya 4 hari cuti sakit. Beliau menyuruh saya datang keesokkan harinya bersama mak untuk berbincang tarikh pembedahan. Saya cuma mampu memandang senarai panjang menunggu pembedahan di dinding bilik beliau. Ramai.

Saya pulang. Tetapi terus ke ofis. Dalam kereta baru menangis sepuasnya. Sampai di ofis, saya bagitau dua orang rakan sekerja yang rapat. Mereka pun turut menangis dengar berita tersebut.

Pulang dari kerja, saya bagitau mak. Mak diam. Tetapi tengah malam sewaktu saya tidur, saya dengar mak menangis. Sedih.

Tetapi itu 3 tahun yang dulu. Sehingga kini saya, keluarga dan rakan-rakan masih mampu ketawa bersama. Begitulah kehidupan. Tidak semestinya perlu sentiasa bergembira. Sesekali perlu bersedih. Muhasabah diri. Mencabar diri dan kehidupan.